Egyedi, különleges desszertek készítése

Desszertkészítés

Desszertkészítés

Cukrászcsodákat készít a kadarkúti Jakabfi Dávid

2020. július 18. - JD Patissier

Kadarkútról indult, ma pedig Európát tanítja a tökéletes tányérdesszertre. Jakabfi Dávid második könyvén dolgozik, amelyben a hagyományos magyar süteményeket csomagolja modern köntösbe. Emellett építi műhelyét Nagykanizsán, ahol a fiataloknak szeretné megtanítani a sütitrendeket.

jakabfidavid_1.jpg

– Nem voltam jó gyerek, a családom úgy döntött, hogy Kadarkútra iratnak be, hogy a kollégium majd megnevel – mondta el Jakabfi Dávid. A Jálics szakiskolában szakácsként kezdett, de már akkor vonzotta a cukrászat.
– Amikor csak tudtam megszöktem a cukrász tanműhelybe, mert nagyon tetszettek azok a sütemények, amiket ott alkottak – mesélte nevetve. Azt mondta: már gyermekkorában nagybátyja éttermében megfertőzte a vendéglátás szeretete. Az iskola elvégzését követően nem tudott a szakmában elhelyezkedni,így mechanikai műszerésznek tanult. Ausztriában mosogatóként, majd szakácsként kezdett dolgozni. Látták, hogy ügyes a sütemény készítésében, így lett patissier, azaz konyhacukrász. Első könyve ötezer példányban kelt el, most dolgozik a folytatáson.

– 2019 novemberében jelenik meg a második könyvben, ebben ötven sütemény receptje lesz megtalálható. Zserbó tányérdesszertként, a mákos guba pohárkrém formájában szerepel. A hagyományos ízeket próbálom modern köntösbe csomagolni – tette hozzá a fiatal cukrász. Megjegyezte: a könyv nem csak profiknak, hanem háziasszonyoknak is készül. Európa szerte több helyre hívják oktatni. Ausztria után Németországba járt, most készül Svájcba és Angliába a csapatokat továbbképezni.

– A hagyományos sütemények könnyítése a trend. Például a margarint vajra cserélik, a vajat tejszínre, hogy minél lágyabb legyen egy desszert. A legfontosabb, hogy az íz passzoljon, de a kinézet sem elhanyagolható. Egyre több keramikus készít egyedi tányérokat, ami segíti a kompozíciót – mondta el Jakabfi Dávid. Kedvenc alapanyaga a maracuja, előszeretettel használja a trópusi gyümölcsöt.
– Csak szívvel lehet készíteni a süteményeket., mintha magamnak csinálnám. A legnagyobb öröm számomra, ha elnyeri a vendégek tetszését a desszertem – jegyezte meg a 33 éves vendéglátós.Tavaly visszatért egykori iskolájába, ahol a gyakorlati oktatóknak tartott tányérdesszert továbbképzést. Nagykanizsán készül egy műhelye, a jövőben itthon szeretné oktatni a fiatalokat, valamint a magyar cukrászatot még jobban megerősíteni, hogy az európai vérkeringésbe nagyobb szerepet tölthessen be.

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szokesbol-hivatas-lett-1501483/

süti beállítások módosítása